Hierba, de Keum Suk Gendry-Kim
Durant la Segona Guerra Mundial milers de nenes i dones van ser forçades a ser esclaves sexuals - eufemísticament dites “dones de confort” - per l’exèrcit imperial japonès. Nenes i dones normalment d’origen pobre i la majoria d’elles coreanes o xineses, però també tailandeses, filipines i d’altres territoris ocupats per les tropes imperials japoneses.
A Hierba (Ed. Reservoir Books), la dibuixant coreana i autora del llibre Keum Suk Gendry-Kim explica en aquesta novel·la gràfica la biografia de la Lee Ok-Sun una de les últimes “dones de confort”. A través de les entrevistes que li fa en l’asil on es troba, la Lee Ok-Sun va recordant la seva història des que és petita i viu en la pobresa amb la seva família, fins que l’adopta una família enganyant-la per portar-la a treballar per a ells en condicions duríssimes. Amb 15 anys és segrestada i duta a la força a una “estació de confort” per ser prostituida per a l’exèrcit japonès. Amb la fi de la guerra, les noies esclavitzades seran “alliberades”, però deixades a la seva sort, moltes obligades a viure en la mendicitat i repudiades per les seves famílies.
Una història dura, d’una dona que malgrat que en les parts on veiem com l’entrevista l’autora té sentit de l’humor i recorda alguns moment de solidaritat i amistat entre les noies, diu no haver conegut la felicitat. Keum Suk Gendry-Kim intenta explicar la història amb cert distanciament i amb molt respecte. Ho fa amb tinta negra, amb traços més suaus en els fragments més narratius i pinzellades més àmplies i difuminades en les parts més dures que decideix il·lustrar - sense que el relat perdi la intensitat i força dels successos que conta - amb paisatges de la zona. Una violència que no queda dibuixada explícitament, però no per això amagada.
Un còmic biogràfic i històric per explicar la història de supervivència de la Lee Ok-Sun i de les conseqüències de la guerra i les violacions sistematitzades sobre la població femenina.
Laia