LOS FINALES DEL MUNDO, de Peter Brannen
Los finales del mundo el periodista científic Peter Brannen fa una introducció a les cinc grans extincions massives de la Terra: Ordovicià, Devonià, Permià, Triàsic i Cretaci. Tot i que explica només aquestes 5 en profunditat, també fa referència a altres períodes amb episodis d'extincions amb una disminució considerable de biodiversitat. I és que parlant geològicament, els anys es compten per milions, les extincions són habituals.
Brannen explica les causes de cada una de les extincions massives, però deixa ben clar que en les extincions mai hi ha una sola causa: canvis de clima, oceans anòxics, erupcions volcàniques, meteorits... El seu estil divulgatiu fa que entenem bé totes les causes, i les seves descripcions ens fan pensar en apocalipsis i catàstrofes inimaginables.
En el darrer capítol ens situa a l'arribada de l'home. Ens parla de la primera gran extinció provocada pels humans durant l'Holocè amb la desaparició de la megafauna. També posa en debat si ja podem parlar d'una sexta extinció, ja que molts paleontòlegs encara no donen per bona aquesta idea perquè en temps geològic encara no es pot veure el nostre impacte.
Sens dubte els humans estem matant el planeta. Amb els anys nosaltres hi serem, o no, però no ens mirem el melic pensant que la vida s'acabarà. Durant el Permià van desaparèixer el 96% de les espècies existents. I els ecosistemes es van recuperar. Si una cosa deixa clara aquest llibre és que la vida té una resiliència increïble.
Carla
Shackleton Books Traducció David León Gómez