CICLE DE LITERATURA ITALIANA CONTEMPORÀNIA
Itàlia és la pàtria dels poetes, d'alguns catalans, i de la màfia. En moltes coses ens podem emmirallar als italians: la salut de la llengua catalana amb els erròniament anomenats dialettos; el feixisme; la tensió entre tradició i modernitat; entre d'altres. Aquest curs comença amb el naixement de la novel·la italiana moderna (El Gattopardo), continua per el fenomen de masses que ha estat el teatre a Itàlia, centrant-nos en Eduardo De Filippo, tan present a les cartelleres catalanes, i aterra a autors contemporanis com Veronesi, Maraini i Ferrante.
Cicle conduït per Bernat Reher.
Bernat Reher (Mataró, 1999) és graduat en Humanitats per la UPF i en el màster de Gestió Cultural per la UOC. Actualment, és doctorand en literatura catalana del XX. Ha treballat al teatre i el sector editorial, i participa en diversos mitjans com El Nacional.cat i Mentrimentres.
Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com
Cicle complet (5 sessions): 40€
Preu Sessió individual: 10€
Sessions:
DIMECRES 5 DE FEBRER, 19:30h
La novel·la italiana.
El Gattopardo, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Proa / Anagrama)
Som a Sicília, l'any 1860, a l'època del Risorgimento. Garibaldi posa en marxa la unificació italiana, que ha d'escombrar un món de vells privilegis per donar pas a un nou ordre burgès. El Gattopardo (1958), clàssic per excel·lència de la novel·la europea contemporània, ens submergeix en les intimitats de la família Salina, una nissaga aristocràtica siciliana, i molt especialment en el món interior del príncep Fabrizio Salina, autèntic centre de la novel·la, que viu amb inquietud la caiguda d'un règim que ell mateix encarna.
DIMECRES 5 DE MARÇ, 19:30h
El teatre
Les veus interiors, d’Eduardo de Filippo (Arola)
Nàpols poc després del final de la guerra. Els germans Saporito malviuen en la misèria, mentre assisteixen a l'esfondrament de la vella empresa familiar dedicada al lloguer de material per a festes populars. Els seus veïns, la família Cimmaruta, subsisteixen amb certa comoditat gràcies a uns quants negocis més o menys tèrbols que els asseguren el plat a taula. Però una sorprenent denúncia per assassinat trasbalsarà la precària convivència del veïnat i el sumirà en una creixent confusió entre sospites, mentides i veritats.
DIMECRES 2 D’ABRIL, 19:30h
La novel·la social
Comandant, d’Edoardo De Angelis i Sandro Veronesi (Periscopi / Anagrama)
1940. Itàlia està en guerra. Salvatore Todaro comanda el submarí Cappellini, navegant per les aigües de l’Atlàntic. Un vaixell enemic és a la vista. El comandant fa el que ha de fer: l’enfonsa. Aleshores, desobeint ordres superiors però respectant la llei del mar, en rescata els supervivents i els salva la vida.
Aquesta és la història del que va passar a bord del submergible, un espai atapeït, ple d’esperança i solidaritat, de baralles i d’àpats reconfortants. Comandant és també un crit atemporal d’indignació contra la barbàrie de tot conflicte bèl·lic, i la reivindicació de qui està disposat a fer prevaldre, malgrat tot, els valors humanitaris.
DIMECRES 7 DE MAIG, 19:30h
Itàlia avui (I)
La llarga vida de la Marianna Ucrìa, de Dacia Maraini (Minúscula / Galaxia Gutenberg)
El silenci que envolta la duquessa Marianna Ucrìa, sordmuda des de petita, és com una barrera que la separa del seu entorn i la converteix en una valuosa observadora del seu temps. La Marianna enriqueix el seu món interior amb les abundants lectures que li proporciona la biblioteca familiar que ella va completant, i això li permet sobreposar-se a les limitacions que li imposa la fastuosa i alhora sòrdida societat siciliana del segle XVIII. A La llarga vida de la Marianna Ucrìa, Dacia Maraini aprofundeix amb una sensibilitat exquisida en les contradiccions d’un període històric especialment suggerent, el de la Il·lustració, mitjançant la descripció dels costums d’una terra meravellosa en què la nit és «benigna, tèbia, inundada de perfums», i on «una lleugera brisa salina que ve a estones del mar refresca l’aire».
DIMECRES 4 DE JUNY, 19:30h
Itàlia avui (II)
L’amiga genial, d’Elena Ferrante (La Campana / Lumen)
Amb L'amiga genial, Elena Ferrante inaugura una saga enlluernadora que té com a teló de fons la ciutat de Nàpols a mitjan segle passat i com a protagonistes la Lenù i la Lila, dues joves que estan aprenent a governar la seva vida en un entorn on l'astúcia, abans que la intel·ligència, és l'ingredient de totes les salses.
La relació tempestuosa entre ambdues ens mostra la realitat d'un barri habitat per gent humil que acata sense piular la llei del més fort. Els que omplen aquestes pàgines amb els seus riures, els seus gestos i les seves paraules són homes i dones de carn i os, que ens sacsegen per la força i la urgència de les seves emocions.
*En cas de no cobrir el mínim de places establertes l’activitat s’anul·larà i es retornarà l’import de l’inscripció.