CICLE D’ASTRONOMIA: una mirada a les estrelles

En aquesta tercera edició del cicle d’astronomia centrarem la nostra mirada en les estrelles.

En els cicles anteriors ja hem preparat el camí teòric per entendre què són les estrelles. En aquest nou cicle farem un recorregut històric per veure com ha evolucionat l'estudi de les estrelles i quins han sigut els seus protagonistes, i sobretot les protagonistes oblidades. Aquesta mirada al passat ens permetrà entendre els diversos aspectes que han contribuït a formar un discurs científic i la formació de la nostra actual comprensió dels astres.

Tres investigadors ens guiaran al llarg de tres xerrades divulgatives per mirar les estrelles des de diverses perspectives. Farem una revisió històrica de l'astrometria i coneixerem què és la missió Gaia; posarem nom a totes aquelles dones astrònomes que van contribuir als avenços científics, però que han estat oblidades; i analitzarem diverses imatges famoses de fenòmens astronòmics per entendre la ciència que hi ha darrere.

Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com

Cicle complet (3 sessions): 30€

Preu Sessió individual: 12€

Aforament limitat

Sessions:

DIJOUS 6 DE FEBRER, 19.00h

COM MESUREM LA DISTÀNCIA DE LES ESTRELLES: UNA PERSPECTIVA HISTÒRICA DE L’ASTROMETRIA

L'astrometria és la part de l'astronomia que s'encarrega d'estudiar la posició i el moviment dels astres. És una disciplina molt antiga i el treball dels astrònoms se centrava a mesurar les posicions dels astres i l'eina principal de què disposaven eren els catàlegs astronòmics. Però cap a principis del segle XX es creia que s'havia arribat als límits del que era possible fer i l'astrometria semblava una disciplina tancada Però l'accés a l'espai, i en particular dues missions de l'Agència Europea de l'Espai (ESA), han reviscut l'astrometria i han revolucionat l'astronomia: Hipparcos i Gaia.
En aquesta conferència farem una revisió històrica de l'astrometria i ens centrarem en els resultats de la missió Gaia, que ha reviscut l'astrometria i està tenint un gran impacte a totes les àrees de l'astrofísica.

Amb Xavier Luri. Catedràtic del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona. També és director de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB/IEEC). Ha participat a la missió espacial Gaia. Autor de més de cent publicacions científiques, ha participat en més de cinquanta projectes de recerca i ha rebut diversos premis de recerca i divulgació, entre els quals destaca el concurs Ciència en Acció, per al vídeo Gaia, el satèl·lit.

Bibliografia recomanada:

DIJOUS 13 DE FEBRER, 19.00h

ASTRÒNOMES, AMB “E” D’ESTRELLA

La majoria hem sentit alguna vegada noms com Nicolau Copèrnic, Johannes Kepler o Galileo Galilei. Però probablement ningú no ens ha parlat mai de la Wang Zhenyi, la Williamina Fleming, la Cecilia Payne-Gaposchkin, la Mª Assumpció Català o la Vera Rubin, per citar-ne només unes poques.

Fes un lloc a l’agenda per a una cita amb grans estrelles: les dones astrònomes.

Amb Judith Ardèvol, apassionada per l'astronomia des de ben jove, aquesta afició la va dur a estudiar astrofísica a la Universitat de Barcelona. Actualment, fa el doctorat a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). En el seu dia a dia analitza simulacions i observacions per investigar l'estructura i l'evolució de la Via Làctia. En el seu temps lliure, continua amb el cap a les estrelles: el que més li agrada és observar el cel nocturn i divulgar l'astronomia i la ciència en general. Fer gaudir la gent amb les meravelles de l'Univers és la seva prioritat.

Bibliografia recomanada:

DIJOUS 20 DE FEBRER, 19.00h

ASTRONOMIA I XARXES SOCIALS: LA IMATGE ÉS PRECIOSA, LA CIÈNCIA QUE HI HA DARRERA TAMBÉ

A les xarxes socials apareixen imatges brutals de fenòmens astronòmics (nebuloses planetàries, púlsars, supernoves...). En aquesta xerrada n'analitzarem unes quantes i parlarem de la seva explicació científica. Aprofitarem per entendre com neixen i moren les estrelles al nostre Univers, mentre expliquem algunes curiositats científiques relacionades amb el tema.

Amb Marcel Bernet, una persona amb curiositat infinita i interessos diversos, tant acadèmics com vitals. Va estudiar matemàtiques i enginyeria elèctrica, va fer un màster en astrofísica i actualment està immers en un doctorat en dinàmica galàctica a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). Quan baixa del cosmos a la Terra, la música és la seva gran companya: ha format part de diversos grups, canta en una coral i gaudeix d’explorar qualsevol àmbit musical. Amb els peus a terra i el cap a les estrelles, sempre busca nous reptes i passions per descobrir.

Bibliografia recomanada:

 

*En cas de no cobrir el mínim de places establertes l’activitat s’anul·larà i es retornarà l’import de l’inscripció.

Amb la col·laboració de:

Siguiente
Siguiente

CICLE DE LITERATURA ITALIANA CONTEMPORÀNIA