Sant Jordi 2022: no ficció

Desear menos gatopardo

Desear menos

Kyle Chayka

Gatopardo ediciones

Traducció: María Antonia Miquel

Aclaparats pel ritme de la vida moderna s'ha posat de moda els retirs sense tecnologia, llocs amb silenci i els espais purs i diàfans. Gurus com Marie Kondo asseguren que desfer-se de les possessions ens farà més feliços. Aquesta recerca és una evasió de la realitat i perd el sentit original del minimalisme. Aquest assaig és una crítica cultural que busca els orígens filosòfics i estètics del minimalisme contemporani. A través de la vida i obra d'artistes com Donald Judd, John Cage o Junichiro Tanizaki, Chayka proposa una mirada al minimalisme entès com una forma conèixer les coses tal com són.

Hey! Julio Iglesias Contra editorial

Hey! Julio Iglesias y la conquista de América

Hans Laguna

Contra editorial

L'eix central d'aquest assaig és l'èxit que va tenir Julio Iglesias per conquistar el mercat estatunidenc. Més enllà de la visió popular que es té d'ell, Julio Iglesias va ser el primer artista no anglosaxó que va triomfar a Amèrica, així com un dels cantants vius que més discs ha venut. El llibre explica com va arribar a aconseguir aquests èxits a partir de la construcció d'una marca i estil personal que es va anticipar a l'estratègia de màrqueting d'estrelles actuals en l'era d'internet.

La mujer que escribió Frankestein

La mujer que escribió Frankenstein

Esther Cross

Editorial Minúscula

Esther Cross fa un retrat de Mary Shelly a través de l'època que li va tocar viure. Amb capítols curts fa una proposta original de figures i pràctiques extravagants de la seva època: quiròfans clandestins, tombes profanades, freak shows... Una època de gran desenvolupament científic que generava tanta fascinació com por. Un llibre que no és biografia ni estudi literari, que es mou en una bella frontera per mostrar la relació de Mary Shelly amb el seu temps i l'impacte que l'escriptora i la seva obra van tenir-hi.

Allegro ma non troppo

Allegro ma non troppo

Carlo M. Cipolla

La segona perifèria

Traducció: Ton Vilalta

Carlo M. Cipolla va ser un historiador de l'economia que li agradava entretenir els seus companys amb assajos plens d'humor. Dos d'aquests assajos es van convertir en aquest deliciós llibre.
El primer assaig és una paròdia dels estudis d'economia i analitza amb gran sentit de l'humor i teories absurdes el paper que va jugar el pebre en diversos fets històrics i econòmics durant l'edat mitjana.
El segon assaig Les lleis fonamentals de l'estupidesa humana és un estudi sobre el comportament i perills que representen els individus estúpids. Amb gràfics i informació minuciosa dona trucs per detectar i neutralitzar l'amenaça de l'estupidesa.

Palabras del Egeo

Palabras del Egeo

Pedro Olalla

Editorial Acantilado

Un home espera el seu fill en una platja perduda de l'Egeu. Anota en una llibreta deu entrades per explicar-li els orígens de civilització clàssica. A través de la literatura, la lingüística, la història, l'arqueologia, la mitologia o la nàutica defensa diverses teories sobre les arrels de la cultura grega, desfent la cronologia proposada fins aleshores. Un llibre per viatjar per Grècia i per la seva història.

Salvem les muntanyes

Salvem les muntanyes

Reinhold Messner

Cossetània edicions

Traducció: Laura Patricio

Messner és el primer alpinista a fer els 14 cims de més de 8.000 metres sense oxigen. Coneix les muntanyes com pocs i és un gran defensor del manteniment del paisatge cultural i protecció de la muntanya. Cada cop proliferen més aparcaments, equipaments esportius, carreteres i element que artificials que permeten oferir un oci perfecte. Muntanyes convertides en parcs temàtics que ofereixen un lleure segur i banalitzen la grandesa de la natura no controlada. Messner és una veu que s'alça contra el turisme de masses als paisatges alpins i demostra que tots som responsables de la supervivència d'aquests espais naturals.

Humanimales

Humanimales

Marta Segarra

Galaxia Gutenberg

La catedràtica en estudis de gènere Marta Segarra proposa en aquest assaig pensar la nostra relació amb els animals, sobretot en qüestionar la separació que s'ha fet tradicionalment entre humans i animals. Les posthumanitats, que inclouen els estudis animals, però també altres disciplines que desafien la noció tradicional del subjecte humà com són els estudis de gènere, postcolonials i decolonials o la teoria queer, desenvolupen noves propostes de concebre la relació humà-animals. En un món basat per l'excepcionalime humà, aquestes noves concepcions fa que ens preguntem quines són les fronteres amb els animals.

Género Melusina

Género. Una guía gráfica

Meg-John Barker / Jules Scheele

Editorial Melusina

Traducció: Begoña Martínez

Seguint la forma utilitzada anteriorment a Queer. Una historia gráfica, Barker i Scheele tornen a fer una proposta pedagògica singular per reflexionar sobre el gènere. Es tracta d'una guia gràfica que fa un viatge per entendre com ha anat canviant la nostra concepció del gènere al llarg del temps i de diverses cultures. També exposa els debats actuals sobre gènere, masculinitat i feminitat, gèneres no binaris i trans, així com diferents experiències d'interseccionalitat entre gènere, raça, sexualitat o classe social.

A l'ombra d'Amazon

A

l’ombra d’Amazon

Alec MacGillis

Edicions del Periscopi

(

Traducció catalana: Anna Llisterri )

Ediciones Península

(Traducció castellana: Ana Camallonga)

Durant deu anys el periodista Alec MacGillis ha viatjat per als Estats Units investigant sobre l'impacte que ha tingut Amazon en diverses de les seves ciutats. Aquestes ciutats i diferents testimonis que recull li serveixen com a exemple per mostrar l'impacte d'una economia dominada per aquest monopoli i com afecte diverses esferes de la societat. L'assaig no es limita a explicar les males pràctiques d'Amazon, sinó que fa una anàlisi d'una Amèrica amb lloguers cada vegada més cars, treballs precaris, manca de cobertura sanitària i un món on els rics cada vegada són més rics i els pobres cada vegada més pobres. Un estudi que posa de manifest els perills d'una oligarquia tecnològica cada vegada més poderosa i amb influències a diversos àmbits.

Tots els colors del negre

Jordi Borràs

Ara llibres

El fotoperiodista Jordi Borràs s'ha dedicat anys a estudiar moviments d'extrema dreta europea. Aquest llibre és fruit d'aquesta investigació i a través de les seves experiències personals fa una crònica de l'extrema dreta del segle XXI. Analitza com aquests grups ja està a pràcticament tots els parlaments europeus i ha aconseguit tantes quotes de votants i poder, però no només això sinó del perill que suposa el domini que han aconseguit per marcar l'agenda política.

Las falsas alternativas

Las falsas alternativas

Ani Pérez Rueda

Virus editorial

Els darrers anys han sorgit diverses crítiques a l'escola tradicional i han sorgit propostes "alternatives" a aquesta educació i al marge de l'educació pública. Ani Pérez exposa com totes aquestes noves propostes centrades en la metodologia i "pràctiques innovadores" tenen un caràcter segregador, es tracta de propostes pedagògiques liberals i tenen una funció privatitzadora.
Aquestes pedagogies “alternatives” beuen de la tradició anarquista que ja durant el segle XX va proposar moltes d'aquestes "noves" metodologies. A través d'un recorregut per la història de la pedagogia anarquista compara com aquesta tradició tenia un contingut social i revolucionari i en l'actualitat s'han buidat de tot aquest compromís social.

Breve historia de la tierra

Breve historia de la Tierra

Andrew H. Knoll

Pasado & Presente

Traducció: Marc Figueras

Andrew H. Knoll és un geòleg i professor especialitzat en paleontologia i extincions. Aquest llibre és un viatge en vuit capítols per la història de la Terra, des de la seva formació fins als temps actuals. Una visió, sobretot centrada en la geologia i paleontologia, que deixa palès que el nostre passat, present i futur està estretament lligat a aquest planeta.

La ciudad de los lugares posibles

La ciudad de los lugares posibles

Gino Bailey, Felipe Espinosa Parra

Editorial Hermenaute

Aquest assaig és un recorregut per la forma en què s'han entès, explicat i experimentat les ciutats. Des de diverses disciplines com la sociologia, antropologia o literatura dona eines crítiques per tornar a reinterpretar els espais urbans des de punts de vista diferents dels tradicionals. La incertesa de la crisi climàtica i sanitària obliga a replantejar la nostra relació amb la ciutat.

Helgoland

Helgoland

Carlo Rovelli

Editorial Anagrama

Traducció catalana: Francesc Massana / Traducció castellana: Pilar González

Nou llibre del físic italià Carlo Rovelli. Aquesta vegada a través de la història de la ciència i dels seus protagonistes explica els orígens, evolució i punts claus de la teoria quàntica. Amb una prosa amena i divulgativa, Rovelli fa assequible la teoria que ho va canviar tot, que explica el nostre univers i, que encara avui, genera desconcert.

Anterior
Anterior

Comencem el juny a Badalona Tres60

Siguiente
Siguiente

Sant Jordi 2022: ficció