FASHIONOPOLIS. EL PRECIO DE LA MODA RÁPIDA Y EL FUTURO DE LA ROPA, de Dana Thomas
“Una vana tontería parece - escribió Virginia Woolf en Orlando -, la ropa [...] cambia nuestra visión del mundo y la visión que el mundo tiene de nosotros”.
A la llibreria tenim les nostres debilitats, i els que us hi heu apropat sabeu que hi ha una petita secció de moda i en ella no hi falta una de les nostres editorials preferides: Superflua. Aquesta editorial té publicada una trilogia de la periodista de moda Dana Thomas composta per Deluxe, Dioses y Reyes i Fashionopolis, tots tres llibres es poden llegir independentment, però és interessant com parlen entre ells i es complementen per analitzar la indústria de la moda en un món globalitzat i salvatgement capitalista sobretot entre els anys 1990 i primers anys dels 2000.
A Fashionopolis (el tercer de la trilogia) parla sobre el que Dana Thomas anomena Fashionopolis, el sistema de producció i consum de moda ràpida en el món globalitzat. Un assaig ple de dades i casos concrets que tracta temes com la deslocalització de la producció, la contractació i subcontractació, l’esclavitud moderna en fàbriques tèxtils, el màrqueting i el greenwashing… conceptes que ens sonen a tots vagament i que ella posa sobre paper amb xifres que esgarrifen i posen en evidència què és i suposa per a les persones i el planeta el consum desenfrenat de roba.
Centrant-se especialment en els casos d’Estats Units, fa un petit repàs per la història de la moda, fixant-se en el cas del cotó i de la producció de texans com a exemples dels abusos laborals i de les conseqüències ecològiques de la indústria tèxtil. No oblida tampoc l’impacte econòmic que té en l’àmbit global i al mateix temps les polítiques econòmiques que afecten el model de producció i que estan en mans dels estats (posem com exemple el NAFTA) o les mesures que poden prendre les empreses privades (fins ara totes voluntàries) per responsabilitzar-se de les xacres del sector. Ple de dades que et van construint una fotografia més nítida de la Fashionopolis del que tots formem part.
I nosaltres com a consumidors on quedem? No es tracta d'un llibre que doni consells de bones pràctiques i evita tenir un discurs massa moralista i contundent sobre el consumidor, però alhora que ens adverteix sobre els excessos de la indústria, també posa un focus esperançador sobre aquells petits emprenedors i productors que posen fre a aquesta voràgine. L’anàlisi rigorosa ens obre els ulls davant una realitat que ens és present diàriament i moltes vegades passem per alt o li donem menys pes del que té. Fins i tot, com passa sovint amb els temes de moda, podem caure en l’error de creure que és banal o supèrflua. Tenim alternatives. I com bé demostren els llibres d'aquesta editorial i la trilogia de la Dana Thomas, no hi ha res de superflu en la moda.
Laia
Editorial Superflua Traducció Carlos Aguilera