CICLE D’ESPORT: tres llibres per una aproximació crítica

L'esport s'ha convertit en un motor econòmic i ideològic, ha esdevingut l'espectacle total que es consumeix de forma massiva i és a la vegada un reflex i una influència en la nostra societat.
Aquest cicle està format per tres sessions, cada una proposa una aproximació a l'esport a través d'un llibre, que no és necessari llegir prèviament a la sessió, sinó que ens serveix com a punt de partida. Els conductors de cada trobada ens aproximaran els temes que generen cada un els llibres i es farà un debat posterior. L'objectiu d'aquest cicle de xerrades és aconseguir una mirada crítica sobre l'esport.


Cicle complet (3 sessions): 24€

Preu Sessió individual: 10€

Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com

Aforament limitat


Sessions:

DIMARTS 10 D’OCTUBRE, 19.30h

ESPORT I VIOLÈNCIA: Ultras, de Carles Viñas

Coneixerem els orígens dels dos models de referència dels seguidors radicals (britànic i italià) i les seves diferències. L'eclosió del fenomen ultra durant el Mundial del 1982 i com ha evolucionat i transformat en l'estat espanyol.
A través dels grups ultres es reflexionarà sobre la violència en el futbol i la relació entre futbol, política i violència. Una mirada sobre la funció social que té l'esport en la nostra societat.

conduït per Carles Viñas

és doctor en Historia Contemporánea per la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranismes de la Universitat Pompeu Fabra (GRENS- UPF) i del Grup de Recerca Consolidat Centre Estudis Històrics Internacionals (GREC/CEHI- UB). Al llarg de la seva activitat investigadora ha compaginat la investigació històrica sobre els estils juvenils, amb especial èmfasi en els skinheads i els grups de seguidors radicals del futbol, amb la docència i la divulgació. Ha publicat diversos assajos, entre els quals es troben Música i skinheads a Catalunya. El so de la política (Diputació de Barcelona, 2001), Skinheads a Catalunya (Columna, 2004), El mundo ultra. Los radicales del fútbol español (Temas de Hoy, 2005), Tolerància zero. La violència en el futbol (Angle Editorial, 2006), Skinheads. Historia global de un estilo (Bellaterra edicions, 2022) o Futbol al país dels soviets (Tigre de Paper, 2019).

Bibliografia recomanada:

DIMARTS 17 D’OCTURBRE, 19.30h

ESPORT I GÈNERE: Corres como una niña, de David Guerrero

Un viatge per les realitats de les dones i el col·lectiu LGTBI dins de l'esport. Analitzarem estereotips de gènere, molt arrelats al món de l'esport, i es farà un recorregut per la història de l'esport femení i la situació de les persones intersex i trans.

conduït per Toni Travieso

Professor universitari i activista pels drets de la comunitat LGTBIQ+ en l'àmbit esportiu. Vicepresident del Club Esportiu Les Panteres Grogues i membre del Consell municipal LGTBI de Barcelona

Bibliografia recomanada:

DIMARTS 24 D’OCTUBRE, 19.30h

ESPORT I LITERATURA: Triomfador, de Joan Jordi Miralles

L'esport és una faceta de la vida social de l'home i la literatura no ha estat estranya a aquest aspecte. Diverses novel·les i ficcions han utilitzat l'esport com a tema i fil conductor per parlar-nos de les inquietuds humanes i de contextos històrics.
A través de l'obra el Triomfador veurem un exemple de com l'esport pot estar integrat en la ficció. Triomfador és una novel·la que qüestiona els valors depredadors sobre els quals es fonamenta l'esport d'elit, i bona part de la nostra societat.

conduït per Joan Jordi Miralles

 ha publicat les novel·les L’Altíssim (premi Andròmina, Tres i Quatre, 2005), L’úter de la balena (premi Vila de Lloseta, Moll, 2010), Una dona meravellosa (LaBreu, 2014) i Aglutinació (premi Joanot Martorell, Edicions 62, 2018), a més dels volums de relats llargs La intimitat de les bèsties (premi Marian Vayreda, Empúries, 2017) i Marginàlia (Males Herbes, 2021). Els seus relats han pres part en diversos mitjans i en antologies, entre les quals Punts de fuga (Males Herbes, 2015) i Sangassa (AdiA, 2017). En teatre, ha publicat les obres Això és Àustria (premi de Teatre Mediterrani Pare Colom, Lleonard Muntaner, 2012) i Els nens feliços (Males Herbes, 2016).

Bibliografia recomanada:

 

*En cas de no cobrir el mínim de places establertes l’activitat s’anul·larà i es retornarà l’import de l’inscripció.

Anterior
Anterior

CICLE D’ASTRONOMIA: introducció al cosmos

Siguiente
Siguiente

CICLE DE PENSAMENT POLÍTIC: La fi del present i propostes de futur