Mundofiltro, de Kyle Chayka
Traducció de Maria Antonia de Miquel
En aquest nou assaig, el periodista del New Yorker ens explica com les plataformes digitals servint-se dels algoritmes, estandarditzen els gustos i les preferències i homogeneïtzen la cultura i l'entreteniment que creem i consumim. Aquest assaig fa un recorregut des de les idees que van portar a la creació d'algoritmes, l'evolució de les plataformes i com van començar a utilitzar algoritmes fins a les conseqüències que aquest tenen a la cultura i l'entreteniment i també com l'esfera digital impacte en el món físic.
Les conseqüències d'aquest Mundofiltro és que encara que cada vegada tenim més continguti accés a creacions culturals i d'entreteniment, la sensació és que totes les propostes que ens acaben arribant són genèriques i és difícil trobar res d'original. Tot i la quantitat, les plataformes cada vegada semblen més buides i són més avorrides.
Chayka explica com hi ha dos processos que conformen els nostres gustos: la recerca independent del que ens produeix plaer personal; i la nostra consciència del que agrada a la gent, el corrent cultural dominant. Els algoritmes han reemplaçat aquests dos processos. Els usuaris de les plataformes culturals cada vegada som més passius per descobrir que ens agrada ens deixem guiar per l'algoritme, el famós "per a tu"; el corrent cultural es basa també en algoritmes i no en la qualitat, el que és popular ho és cada vegada més i el desconegut cada vegada és més invisible. Chayka apunta que aquest consum sense gust no és més que capitalisme. No ens hem de deixar enganyar pensant que els algoritmes són simples matemàtiques, darrere d'aquests algoritmes hi ha grans empreses - Meta, Spotify, Airbnb o Google - que creen uns paràmetres de funcionament i, per tant, decideixen que volen que veiem, escoltem i llegim. Com més temps passem a les aplicacions, més dades produïm i més fàcil és rastrejar-nos per fer-nos recomanacions. Com una roda de hàmster de la que és molt difícil sortir. Com més dades consumim i generem, més fàcils són de vendre als anunciants.
Tots hem tingut la sensació d'estar mirant sempre les mateixes sèries i pel·lícules, escoltar la mateixa música i llegir els mateixos llibres. I en aquest tedi constant de repetició, on no hi ha conflicte perquè alguna cosa no ens ha agradat, però tampoc satisfacció de descobrir coses noves, el Mundofiltro fa que ens preguntem: realment aquests gustos són meus?
Carla